poniedziałek, 2 września 2013

Cukier.

Cukier jest potocznie nazywany "białą śmiercią"

Przeciętna osoba spożywa rocznie około 50 kg cukru, oznacza to 27 łyżeczek każdego dnia!

Cukier dodawany jest do: batonów, ciast, deserów, płatków, napojów itd.

Jedna łyżeczka cukru to 20 pustych kalorii.

Cukier jedzony w nadmiarze może prowadzić do:


  • niedoboru witaminy B1, wapnia i magnezu,

  • sprzyja rozwojowi miażdżycy,

  • bólu głowy( również migreny ),

  • szybszego starzenia się skóry( zmieniając strukturę kolagenu ),

  • wywołania wysokiego ciśnienie u ludzi z nadwagą,
Pokarmy i napoje zawierające dużo cukru powodują szybki spadek pH (dochodzi wtedy do zakwaszenia płytki nadzębnej)


Cukier jest od 3 do 5 razy częściej przetwarzany na tkankę tłuszczową niż skrobia!

Cukier może też powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny oraz być przyczyną niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci.

Zastąpcie cukier: miodem,  syropem z daktyli, syropem z agawy, syropem klonowym, fruktozą lub stewią.