- Ogórek jest warzywem, w którym jest dużo składników odżywczych.
- Zawiera on jednak pewną substancję o niekorzystnym działaniu.
- Jest to askorbinaza - enzym utleniający witaminę C, więc jeżeli zmieszamy pomidory (które zawierają witaminę C) z ogórkami to witamina C z pomidorów zniknie i nic nam nie pozostanie po pomidorach, które zjedliśmy.
- Parę mililitrów soku z ogórka pozbawi witaminy C sok z trzech kilogramów pomidorów.
- Nie należy również łączyć ogórka z marchewką,ponieważ w marchewce jest askorbinaza, która pozbawi nas witaminy C z ogórka.
Witamina C jest nam potrzebna do:
- wspierania białek ciałka krwi i jest niezbędna do produkcji limfocytów.
- poprawienia działaniania układu odpornościowego organizmu.
- przyśpiesza proces gojenia się ran i zrastania kości,
- hamowania powstawania w żołądku rakotwórczych nitrozoamin,
- wzmacnianis ścianki naczyń krwionośnych,